Manga Plus, la forma legal de llegir One Piece

Ha sortit al mercat l’aplicació “Manga plus by Shueisha”, una aplicació legal per a la lectura dels mangues de l’editorial Shueisha disponible per iOS i Android i amb format web.

 
La intenció de l’editorial és intentar frenar la pirateria que l’està debilitant any rere any. Al Japó, la Shonen Jump es ven els dilluns, però la majoria d’establiments rep la revista uns dies abans. Alguns dels botiguers escanegen la revista i venen els capítols escanejats (o “scans”) per Internet. Aquests scans acaben arribant a diverses pàgines traductores i així, els capítols de la Jump surten a tot arreu abans que la revista en si es pugui vendre. Amb One Piece, alguns scans es filtren els dijous i gràcies a això, diverses pàgines del fandom poden crear un resum del que sortirà al capítol: els Spoilers Setmanals. Per a nosaltres, tant si llegim el capítol en anglès, com en castellà, els capítols ens arriben un dia després que els Spoilers Setmanals, així que tenim el capítol més nou de One Piece quatre dies abans que surti oficialment al Japó.
 
Ja hi ha hagut moltes detencions de la gent que es lucra escanejant la Shonen Jump (i altres revistes de manga), però la pirateria no acaba mai. Els seguidors del manga que fa més anys que el llegim per internet, podem recordar com abans es publicaven els Spoilers Setmanals els dimarts i el capítol sortia els dimecres. A mesura que s’anaven detenint escanejadors i la pirateria es complicava una mica, la publicació dels Spoilers Setmanals i dels capítols pirates s’anaven posposant, però mai deixaven d’existir.

 
Shueisha s’adonava que tot i publicar la Jump simultàniament al Japó i als EEUU mitjançant la distribuïdora Viz Media, els fans encara tenien una necessitat imperiosa de piratejar les seves sèries. Ara per ara, és molt difícil no trobar un manga piratejat per Internet (tant en anglès com en castellà).
 
El moviment final de Shueisha ha sigut crear l’aplicació “Manga Plus by Shueisha”, que com hem dit, és una app disponible per iOS i Android (que també té format web) que ens permet llegir legalment els mangues de l’editorial. L’aplicació és gratuïta i conté un bon grapat de sèries de la Jump en anglès (One Piece, The Promised Neverland, Boku no Hero Academia, Bleach, Naruto…). Ara per ara, a la seva versió gratuïta, hi ha els tres primers i els tres últims capítols de cada sèrie, cosa que significa que aquells que anem al dia, podem llegir els capítols més nous de One Piece de forma completament legal. Se suposa que en una futura versió de pagament es podran llegir tots els volums de cada manga, però encara no se sap del cert com anirà. A més a més, ja s’ha anunciat que l’aplicació s’actualitzarà ben aviat i podrem llegir els mangues en castellà. 
 
Tot aquest moviment revolucionari per part de Shueisha afavoreix la lectura legal, gratuïta i global dels capítols més nous dels mangues de la Jump. Els capítols més nous de One Piece es publicaran a l’aplicació el mateix dia que al Japó, els dilluns. Tot aquest context és més que necessari per arribar al quid de la qüestió, els nostres futurs moviments:
 
Nosaltres, com a seguidors de la sèrie, no volem entorpir la Shonen Jump i us recomanem que us descarregueu l’aplicació o visiteu la seva web per llegir els capítols de forma legal. En comptes de llegir-lo els divendres, el tindreu els dilluns, però deixareu de fomentar les pàgines scanlations que ja no tenen cap excusa per seguir publicant els capítols il·legalment.
 
Tret de la recomanació, nosaltres també podem fer una bona obra per ajudar Shueisha amb aquesta proposta tan bona: deixarem de publicar els Spoilers Setmanals en català. Si els Spoilers Setmanals són obra dels scans il·legals que també afavoreixen la publicació il·legal dels capítols de One Piece, no publicar-los és una forma d’estar en contra d’aquesta pirateria. Si bé a Pirateking o a ArlongPark Forums podreu trobar els Spoilers Setmanals redactats en castellà i anglès respectivament, ja no els trobareu en català en aquesta pàgina. És per això, també, que nosaltres no comentarem els capítols més recents de One Piece fins que es publiquin a l’aplicació, cosa que afectarà als nostres seguidors de Twitter i Telegram.
 
I ara és quan se’ns pot tractar d’hipòcrites, però bé, la nostra política respecte el manga en català seguirà la mateixa. A la nostra pàgina hi ha un seguit de links que us porten a la traducció catalana del manga de One Piece de Lluna Plena no Fansub. Nosaltres no només seguirem tenint aquells links a la web, sinó que també ajudarem a la traducció dels capítols. I, per què? Perquè encara no hi ha cap mitjà legal per llegir els capítols de One Piece en català, així com tampoc hi ha cap forma de comprar els episodis doblats de la sèrie. Mentre no hi hagi els mitjans, seguirem tenint els capítols del manga de Lluna Plena i els episodis de l’anime d’Animelliure al web. Així que el nostre discurs es pot resumir amb la frase següent: llegiu el manga de forma legal o llegiu-lo en català.
 
Dit això, feu una ullada a la pàgina de Facebook de Manga Plus: https://www.facebook.com/mangaplus.en/ Tenim entès que s’està sortejant un pòster de One Piece signat per Eiichiro Oda!
 
Gràcies per la vostra atenció,
Administradors de One Piece Català.

Leave Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.